Традиційно 19 серпня відзначається Яблучний Спас, який збігається з християнським святом Преображення Господнього.

Вважається, що саме в цей день на горі Фавор Ісус Христос преобразився, його обличчя і одяг знову стали білими. Згідно з біблійними переказами, тоді учні Ісуса дізналися, що їх наставник – син Божий. Так з’явилося ще одна народна назва свята – Спас на горі.

В цей день в храмах проводяться урочисті богослужіння, під час яких освячуються кошики парафіян. У народному календарі Яблучний Спас знаменує собою проводи літа. Згідно прикметам, після 19 серпня дозволялося збирати урожай винограду і яблук.

Що не можна робити на Яблучний Спас

Вважається, що не можна їсти яблука до цього дня, а 19 серпня можна приймати їх в їжу тільки після освячення. Спочатку ця заборона стосувалася лише монахів і поширювався на виноград. Також існує повір’я, що якщо батьки, які втратили своїх дітей, не будуть їсти яблук до Спаса, то на небесах в це свято їх син або дочка отримають смачні солодощі.

У цей день рекомендують не сваритися з близькими і не бажати комусь зла. Неприємності, які побажаєш в цей день, можуть повернутися до тебе.

Також рекомендується сьогодні не займатися рукоділлям, прибиранням і будівництвом.

Не можна вбивати або проганяти комах.

На Яблучний Спас прийнято пригощати дітей, бідних і хворих людей.

Прикмети на Яблучний Спас

Яка буде погода на Другий Спас, таку слід чекати і в січні. Опади в цей день передбачають сніг взимку, а спека говорить про те, що снігу в січні буде мало.

Успіху і багатства слід чекати, в тому випадку якщо в день Яблучного Спаса муха два рази сіла на руку.

Наступний рік проведете в достатку, якщо в день Спаса почастуєте жебрака яблуком.

%d bloggers like this: